Kluczowe informacje:
Od 2025 r. polskich podatników obowiązują znowelizowane przepisy dotyczące podatku od nieruchomości i opłat lokalnych. Nowe przepisy miały ułatwić klasyfikację i opodatkowanie obiektów, jednak czy tak faktycznie się stało? Przypadek opodatkowania kontenerów pokazuje, że nie do końca. Decydując się na ich wykorzystywanie dobrze jest więc dokładnie zapoznać się z szeregiem wyroków i interpretacji lub skonsultować plany z doradcą podatkowym dobrze orientującym się w aktualnie obowiązującej linii orzeczniczej…
Aby wyjaśnić problemy z rozliczaniem należności podatkowych związanych z wykorzystywaniem kontenerów mobilnych zacznijmy od przyjrzenia się temu, co na ich temat mówią przepisy.
W załączniku numer 4 do ustawy o podatkach i opłatach lokalnych, który zawiera listę obiektów stanowiących budowle podlegające opodatkowaniu podatkiem od nieruchomości, w pozycji 10 wskazano „obiekt kontenerowy trwale związany z gruntem”.
Ustawodawca, projektując nowe przepisy, dodał do art. 1 ust. 1 ustawy definicję trwałego związania z gruntem, która wskazuje, że jest to takie połączenie obiektu budowlanego z gruntem, które zapewnia temu obiektowi dwie cechy:
- stabilność,
- możliwość przeciwdziałania czynnikom zewnętrznym niezależnym od działania człowieka, mogącym zniszczyć lub spowodować przemieszczenie lub przesunięcie się obiektu budowlanego na inne miejsce.
Podatnicy zaczęli się zatem zastanawiać, czy kontener, który jest jedynie posadowiony na betonowych bloczkach, kostce brukowej czy płycie betonowej (ale którego ciężar zapewnia mu stabilność i możliwość przeciwdziałania czynnikom zewnętrznym niezależnym od działania człowieka), będzie trwale związany z gruntem i w konsekwencji opodatkowany podatkiem od nieruchomości.
Sprawdź, jak możemy pomóc twojej firmie
Jak Minister Finansów i Gospodarki rozwiązał spory o opodatkowanie kontenerów?
W zakresie opodatkowania kontenerów mobilnych podatkiem od nieruchomości organy podatkowe przez długi czas prezentowały wyjątkowo niejednolite stanowisko.
Prezydent Miasta Rzeszowa, w interpretacji indywidualnej z 6 lutego 2025 r. o znaku FN-310.1.2025, wskazał, że kostka lub betonowe bloczki, na których stawiane są kontenery, są elementami połączenia kontenerów z gruntem, które wypełniają ustawową definicję trwałego związania z gruntem rozumianego jako taki stopień stabilności, który w połączeniu z ciężarem obiektu jest w stanie zagwarantować opór czynnikom zewnętrznym.
W konsekwencji organ uznał kontener opisany we wniosku o wydanie interpretacji jako budowlę opodatkowaną podatkiem od nieruchomości.
Odmienne zdanie wyraził jednak Prezydent Miasta Gliwice w interpretacji indywidualnej z 13 sierpnia 2025 r., o znaku PO.310.2.2025. Organ uznał w niej, że samo posadowienie na gruncie lub utwardzonym terenie (bez przykręcenia, zakotwienia itp.) obiektu, którego masa lub konstrukcja powodują jego stabilność i możliwość przeciwdziałania czynnikom zewnętrznym, nie może być uznane za trwałe związanie z gruntem.
W konsekwencji urzędnicy uznali, że kontener opisany we wniosku o wydanie interpretacji nie spełnia definicji budowli i nie jest opodatkowany podatkiem od nieruchomości.
Minister Finansów i Gospodarki dostrzegł te rozbieżności i w celu zapewnienia jednolitego stosowania przez organy przepisów ustawy wydał interpretację z 2 stycznia 2026 r., o znaku DPL2.8401.6.2025, w której zgodził się z drugim – zaprezentowanym przez Prezydenta Miasta Gliwice – stanowiskiem.
Przykład analizy kontenera mobilnego pod kątem jego opodatkowania podatkiem od nieruchomośći
Problem: Jak na gruncie podatku od nieruchomości opodatkować kontener postawiony na kostce brukowej?
Rozwiązanie: Przegląd aktualnego orzecznictwa i analiza stanowiska organów podatkowych na gruncie przepisów obowiązujących od 1 stycznia 2025 r.
Business case:
O spółce: Korzystający z naszego wsparcia w zakresie rozliczania podatku od nieruchomości klient to spółka produkcyjna prowadząca zakład przemysłowy specjalizujący się w produkcji folii oraz produktów foliowych. Spółka obecnie zatrudnia ponad 100 osób, a jej zakład składa się z części produkcyjnej oraz biurowej.
Stan faktyczny: W związku z prowadzonym procesem produkcyjnym spółka posadowiła na terenie zakładu kontenery mobilne, które pełnią funkcję magazynu i pomieszczenia socjalnego. Kontenery stanowią tymczasowe obiekty modułowe i stoją na kostce brukowej, do której nie zostały przymocowane w żaden dodatkowy sposób (na przykład za pomocą kotew).
W związku z przedstawionym stanem faktycznym spółka powzięła w wątpliwość, czy powinna opodatkować przedmiotowe kontenery podatkiem od nieruchomości jako budowle.
Analiza: Zespół RSM przeanalizował stan faktyczny przedstawiony przez klienta, zapoznał się z dostępną dokumentacją techniczną oraz fotografiami przedmiotowych kontenerów.
Następnie nasi doradcy podatkowi przeanalizowali przepisy prawne (w szczególności załącznik 4 do ustawy o podatkach i opłatach lokalnych), oraz dokonali przeglądu aktualnych interpretacji indywidualnych oraz bieżącego orzecznictwa (analizując między innymi FN-310.1.2025, DPL2.8401.6.2025, PO.310.2.2025 lub WPO-DNT.310.1.12.2025).
W kolejnym kroku przełożyliśmy uzyskane wnioski na konkretny stan faktyczny naszego klienta.
Wyniki: W praktyce polskich organów podatkowych widoczne były rozbieżności, jeśli chodzi o klasyfikację obiektów kontenerowych jako budowle. Zmieniła to jednak interpretacja ogólna, która wprost wskazała, że aby obiekt kontenerowy mógł być uznany za budowlę, nie może być budynkiem. Ponadto, aby uznać, że kontener jest budowlą, musi być on trwale związany z gruntem oraz wzniesiony w wyniku robót budowlanych, a samo posadowienie (bez przykręcania, zakotwienia itp.) na gruncie lub utwardzonym terenie obiektu, którego masa lub konstrukcja powodują jego stabilność i możliwość przeciwdziałania czynnikom zewnętrznym, nie może być uznane za trwałe związanie z gruntem.
Biorąc pod uwagę powyższe – oraz fakt, że w stanie faktycznym opisanym przez klienta kontenery nie były trwale związane z gruntem – wskazaliśmy, że przedmiotowe kontenery powinny zostać wyłączone z opodatkowania podatkiem od nieruchomości.
Rozliczając podatek od nieruchomości należy brać pod uwagę wiele czynników i źródeł
Jak pokazuje powyższy przykład (oraz przywołane orzecznictwo), w przypadku podatku od nieruchomości intencją ustawodawcy było opodatkowanie kontenerów trwale przytwierdzonych do gruntu – np. kotwami czy śrubami – a nie takich, które w każdej chwili mogą zostać przeniesione i opierają się warunkom atmosferycznym tylko dzięki swojej masie.
Nie przeszkodziło to jednak lokalnym organom bardzo swobodnie interpretować przepisy, często na niekorzyść podatników. W przypadku pytań dotyczących kontenerów i innych obiektów w kontekście podatku od nieruchomości warto więc korzystać z porad dobrze znających bieżącą sytuację i wykładnię doradców. Wszystkie podmioty, które chcą być pewne swoich rozliczeń i uniknąć sporów z organami skarbowymi, zachęcamy więc serdecznie do kontaktu – chętnie wyjaśnimy wszelkie wątpliwości i pomożemy podjąć działania pozwalające na obniżenie ewentualnych ryzyk.