3 czerwca 2020 r. niemiecki rząd uzgodnił pakiet stymulacyjny dla gospodarki Niemiec o wartości 130 mln euro mający na celu ożywienie gospodarki w związku z kryzysem wywołanym przez pandemię COVID-19. Jednym z jego założeń jest pobudzenie konsumpcji poprzez obniżenie stawek VAT: stawki podstawowej z 19 do 16% i obniżonej stawki z 7 do 5%. Niższe stawki mają obowiązywać od 1 lipca do 31 grudnia 2020 r. Pakiet czeka na akceptację Rady Federalnej Niemiec.
Praktyczne wyzwania
Obniżenie stawek VAT wiąże się jednak z dużym wyzwaniem w zakresie przystosowania systemów ERP (programów służących do planowania zasobów przedsiębiorstwa) oraz procesów fakturowania do nowej i jednocześnie tymczasowej rzeczywistości. Faktury za dostawy towarów i usługi wykonane w okresie od 1 lipca do 31 grudnia 2020 r. będą musiały bowiem być wystawiane z nowymi stawkami. Obowiązek stosowania nowych stawek spowoduje również konieczność korekty wystawionych już tzw. faktur stałych, dotyczących ww. okresu (np. stałych faktur za wynajem).
Skomplikowane przepisy podatkowe spędzają Ci sen z powiek? Skorzystaj z wiedzy ekspertów.
Dowiedz się więcej
Kosztowne błędy
W przypadku błędnego wystawienia po 1 lipca 2020 r. faktury ze „starą” stawką VAT, zastosowanie znajdzie art. 14c ust. 1 niemieckiej ustawy o VAT, zgodnie z którym jeżeli przedsiębiorca wykazał na fakturze za dostawę lub usługę kwotę podatku wyższą niż powinien, jest zobowiązany do ujęcia tej kwoty w swoich rozliczeniach podatkowych. Co więcej, nabywca nie będzie miał prawa do odliczenia podatku VAT z tej faktury ponad kwotę przewidzianą nowymi przepisami. Jeżeli więc dostawca udokumentuje sprzedaż fakturą VAT ze stawką podatku 19%, będzie on zobowiązany do uwzględnienia jej przy obliczaniu zobowiązania podatkowego, nabywca natomiast będzie mógł odliczyć jedynie kwotę podatku obliczoną według stawki 16%.
Usługi restauracyjne i cateringowe
W ramach ustawy o pomocy podatkowej (Corona-Steuerhilfegesetz) uzgodniono obniżkę stawki VAT z 19 do 7% na usługi restauracyjne i gastronomiczne, która to stawka będzie obowiązywać od 1 lipca 2020 r. do 30 czerwca 2021 r. Obniżona stawka podatku dotyczy nie tylko firm cateringowych, ale także wszystkich dostawców usług restauracyjnych i gastronomicznych (w tym piekarni, rzeźników, stołówek itp.). Należy przy tym zwrócić uwagę na zróżnicowanie stawek żywności i napojów: stawka VAT na sprzedaż żywności może zostać obniżona do 5%, a na sprzedaż napojów do 16%.
Zapisz się do Newslettera RSM Poland, aby być na bieżąco w kwestiach prawa, finansów i podatków. Skorzystaj z wiedzy ekspertów już dzisiaj.
Zapisz się
W razie jakichkolwiek pytań lub potrzeby omówienia tematu, gorąco zachęcamy do kontaktu z naszym ekspertem , Katarzyną SADOWSKĄ:
e-mail:ekspert@rsmpoland.pl
tel. +48 61 8515 766
fax +48 61 8515 786